Prawidłowo zbilansowana dieta zapewnia odpowiednią masę ciała, czyli pozwala uniknąć zarówno nadwagi, jak i niedowagi. Oba stany niekorzystnie wpływają na płodność. Jadłospis przyszłych rodziców wpływa na ich stan zdrowia i funkcjonowanie narządów płciowych. Niektóre składniki odżywcze mają szczególne znaczenie dla płodności.

Również właściwe odżywianie się kobiety w czasie ciąży ma ogromne znaczenie nie tylko dla niej samej, ale także dla rozwijającego się płodu. Nowo powstający organizm czerpie wszystkie niezbędne składniki z organizmu matki, dlatego w codziennym jadłospisie nie może zabraknąć żadnego składnika potrzebnego dla zdrowia kobiety i dziecka.

Dobrze zbilansowana dieta ma również ogromne znaczenie podczas karmienia piersią, ponieważ sprzyja prawidłowemu rozwojowi dziecka oraz zapewnia zdrowie i dobrą formę mamie.

JAKIE SĄ KORZYŚCI Z ODPOWIEDNIEGO ŻYWIENIA PODCZAS LAKTACJI?

  • mleko kobiece ma optymalny skład, dzięki czemu dostarcza niezbędnych składników nowo narodzonemu dziecku,
  • zdolność laktacyjna kobiety nie jest ograniczana przez czynniki żywieniowe,
  • mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia alergii u karmionego piersią dziecka,
  • powrót mamy do wagi sprzed ciąży oraz zdrowie, uroda i dobra forma mamy

Właściwie zbilansowana dieta jest jednym z elementów wspierających leczenie wielu chorób (np. miażdżyca, nadciśnienie, cukrzyca, niedokrwistość, osteoporoza, choroby przewodu pokarmowego) obok farmakoterapii, niezbędne jest zdrowe odżywianie i wdrożenie w życie nowych nawyków żywieniowych.